Project Loon, het project van Googles specialeprojectendivisie X dat afgelegen plekken in de wereld van internet moet voorzien via heteluchtballonnen, krijgt een andere insteek. Het bedrijf streeft niet langer naar een wereldwijde dekking, omdat het een efficiëntere oplossing zegt te hebben gevonden.

Dat maakt de X-divisie bekend via Twitter. In plaats van een wereldwijde dekking dankzij een groot aantal ballonnen dat hoog in de lucht zweeft, wil het bedrijf kleinere groepjes ballonnen naar plekken sturen die behoefte hebben aan internet.

Zelflerende software

De ceo van de X-afdeling, Astro Teller, legde tijdens een persconferentie over Project Loon die momenteel gaande is uit hoe dat in zijn werk gaat. Hij zegt dat de zelflerende software die de ballonnen stuurt de afgelopen tijd dusdanig is verbeterd dat de ballonnen nu veel doelgerichter kunnen worden ingezet. Hierdoor verdwijnt de noodzaak van een continue wereldwijde dekking.

De ballonnen van Project Loon kunnen enkel bestuurd worden door ze naar een hogere of lagere luchtstroom te brengen, waardoor ze in een andere luchtstroming terechtkomen. De ballonnen vliegen op een hoogte van zo’n 20 à 30 kilometer.

Winstgevendheid

Google experimenteert al enkele jaren met de ballonnen. Eind september van vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het een ballon 98 dagen in de lucht had weten te houden via de zelflerende software. Volgens Teller is de nieuwe insteek niet alleen efficiënter, maar zorgt het er ook voor Project Loon een grotere kans heeft om uiteindelijk winstgevend te worden.

Sinds de oprichting van het nieuwe moederbedrijf Alphabet waar de X-afdeling onder valt, zijn al verschillende andere projecten van de divisie stopgezet vanwege bezuinigingsmaatregelen.