Lenovo ziet omzet en winst dalen ondanks stijgende pc-verkoop

De Chinese pc-fabrikant Lenovo heeft 2016 met een moeizaam kwartaal afgesloten. De omzet daalde opnieuw, en er werd zelfs drie keer zo weinig winst gemaakt als een jaar eerder.

De kwartaalomzet daalde met 6 procent naar 12,2 miljard dollar (11,5 miljard euro), zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

De winst daalde met 67 procent, van 300 miljoen naar 98 miljoen dollar. Lenovo zegt te maken hebben met "behoorlijke uitdagingen" in de drie belangrijkste bedrijfstakken: pc's, smartphones en datacenters.

Ondanks de krimp van de wereldwijde pc-markt deed de computertak van Lenovo het toch iets beter dan een jaar eerder. Zowel het aantal verscheepte pc's als de omzet gingen met 2 procent omhoog. Lenovo verkocht in het laatste kwartaal van 2016 zo'n 15,7 miljoen pc's. Ook de tabletverkoop steeg, met 10 procent.

De smartphonetak had echter een slecht kwartaal, met een omzetdaling van 23 procent. Het aantal verkochte apparaten daalde met een kwart naar 15 miljoen.

Volgens Lenovo gaat het wel relatief goed met het Moto-merk, dat voortkomt uit het in 2014 overgenomen Motorola, al zijn hier geen exacte cijfers van bekend. De smartphones die Lenovo onder zijn eigen naam verkoopt zijn vooral gericht op de Chinese markt, terwijl het submerk Moto in andere landen populairder is.

Lees meer over:
Tip de redactie