BRUSSEL - Softwarebedrijf Microsoft heeft een van zijn grootste tegenstanders, de topman van de brancheorganisatie CCIA, een bedrag van 9,75 miljoen dollar betaald om zich terug te trekken uit een rechtszaak tussen Microsoft en de Europese Commissie. Dat schreef woensdag althans de Financial Times, die zegt zich te baseren op vertrouwelijke documenten.

Jarenlang klaagde de Computer and Communications Industry Association de praktijken van Microsoft aan om kleinere concurrenten uit de markt te weren. De Europese Commissie legde het softwarebedrijf eerder dit jaar een boete van 497 miljoen euro op.

Microsoft heeft dat besluit aangevochten bij het EU-Hof in Luxemburg. CCIA had zich in die rechtszaak, die nog loopt, aan de kant van de Commissie geschaard maar baarde onlangs opzien door zich terug te trekken.

Microsoft heeft in totaal 19,75 miljoen euro betaald aan CCIA, waarvan dus bijna de helft naar voorzitter Black is gegaan. Het CCIA-bestuur zou akkoord zijn gegaan met de betaling aan de voorzitter.

Eerder al werd bekend dat Microsoft ook een concurrerend bedrijf, Novell, een bedrag van 536 miljoen heeft betaald om zich uit de zaak terug te trekken. Verder heeft Microsoft geschikt met Sun Microsystems en met Time Warner.