LEIDEN - Driekwart van de thuiscomputers is geïnfecteerd met kwaadaardige software. In de meeste gevallen gaat het om spionagesoftware, blijkt uit een analyse die informatiebeveiliger Symantec dinsdag publiceerde.

Tweehonderd willekeurige internetgebruikers stuurden het beveiligingsbedrijf een overzicht met de kwaadaardige programmaatjes die ze na een inventarisatie aantroffen op hun computer. Naast spionagesoftware, gaat het om autodialers (programmaatjes die automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers) en wormen of andere virussen.

Spionagesoftware (spyware) is programmatuur die informatie van de computergebruiker verzamelt en verstuurt naar de uitgever. Meestal presenteert het programma zich als handige toepassing, computergebruikers installeren het en zijn zich vaak niet bewust van de gevaren. Gegevens over surfgedrag worden vaak verhandeld of misbruikt voor toegesneden reclame. Ook kunnen betaalkaartgegevens worden gestolen.

Bankzaken

Vier op de vijf deelnemers aan het onderzoek gebruikt de computer voor bankzaken of om betalingen te verrichten. Eenzelfde deel beschouwt spyware daarom als een bedreiging.

Symantec meent dat het onderzoek aantoont dat de gemiddelde computer onvoldoende is beveiligd tegen kwaadaardige software. Het bedrijf adviseert de computergebruiker om altijd de gebruiksvoorwaarden van programma's door te lezen en alleen software te installeren waarvan duidelijk is wat die doet.

/LINK
Spyware.pagina.nl
Adaware (spyware-remover)
Spybot Search & Destroy