De Britse veiligheidsdienst GCHQ waarschuwt voor cyberaanvallen vanuit Rusland. Het land kreeg de afgelopen drie maanden 188 serieuze cyberaanvallen voor de kiezen.

Dat zegt Ciaran Martin, hoofd van GCHQ-onderdeel Cyber Security Centre, in een interview met The Sunday Times. "Veel van die aanvallen vormden een bedreiging voor de nationale veiligheid", zegt Martin.

Martin wijst naar Rusland als één van de hoofdschuldigen. "Rusland is de laatste twee jaar een stuk agressiever geworden op het gebied van cyberaanvallen. Onderdeel daarvan is een serie aanvallen op politieke instituten, partijen en parlementsorganisaties. Onze internationale partners hebben daar veel bewijs voor geleverd dat ook in wijde kringen geaccepteerd wordt."

Eerder waarschuwde de AIVD voor cyberaanvallen op Nederlandse politieke organisaties. Daarbij werden ook staatshackers uit Iran en China genoemd. AIVD-baas Bertholee zei echter dat het lastig te bewijzen is. "We weten het wel als AIVD, maar bewijzen wordt heel lastig. Het heeft weinig zin om in de richting van Rusland of China te wijzen. Ze zullen ontkennen en daarna is het verhaal afgelopen."