AMSTERDAM - Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft dit jaar weer fors meer klachten ontvangen dan in het voorgaande. Ruim een maand voor het eind van 2004 staat de teller al op meer dan 1600 klachten. Dat zijn er nu al vierhonderd meer dan in 2003.

In de week na de moord op Theo van Gogh constateerde het MDI dat de sfeer op internet snel verslechterde. Er kwamen honderden meldingen binnen van sites waar werd opgeroepen tot geweld tegen moslims. Tegen de verwachting in kreeg het meldpunt minder meldingen over internetpagina's waar de moord werd toegejuicht en de jihad werd gepredikt. De storm van klachten is wel gaan liggen, liet een woordvoerder maandag desgevraagd weten.

De meeste meldingen gaan nog steeds over anti-semitisme, gevolgd door islamfobie en uitingen tegen Marokkanen. Ontwikkelingen in de aard van de klachten heeft het MDI in het afgelopenen jaar niet kunnen ontdekken.

Het MDI probeert het Nederlandse deel op internet vrij te houden van discriminerende berichten. In vrijwel alle gevallen gaan paginabeheerders in op een verzoek om haatberichten te verwijderen.