Microsoft mag zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid voortzetten. Het bedrijf wil zijn klanten vertellen wanneer hun data door inlichtingendiensten wordt ingezien, maar bij ieder dataverzoek wordt dit verboden. 

De Amerikaanse overheid had aan rechter James Robart gevraagd de zaak te seponeren, omdat Microsoft geen schade zou lijden door zijn klanten niet te informeren. De rechter heeft echter besloten dat de zaak door kan gaan. 

Bij een dataverzoek vraagt de overheid Microsoft doorgaans om klanten niet te informeren, maar dit geheimhoudingsverzoek heeft geen verlooptijd. De techgigant stelt dat daarmee de grondrechten van Amerikaanse gebruikers worden geschonden.
  
"In sommige situaties is het voor de overheid niet meer van belang om onderzoeken geheim te houden, als deze onderzoeken zijn afgerond", aldus de rechter. "De grondwet weegt in zo’n situatie mogelijk zwaarder dan het belang van geheimhouding."

Een woordvoerder van Microsoft vertelt aan Ars Technica "tevreden te zijn met de uitspraak. Hiermee kunnen we de zaak voortzetten en een redelijke oplossing vinden."

De rechtszaak zal op een nader te bepalen moment starten.