AMSTERDAM - Aangifte doen via internet verloopt niet vlekkeloos. Volgens het Algemeen Dagblad valt het landelijke computersysteem dat de digitale aangifte mogelijk moet maken regelmatig uit.

Bij de meeste politiekorpsen in Nederland is het sinds enige tijd mogelijk om thuis, vanachter de computer aangifte te doen van 'lichte' vergrijpen, zoals een fietsendiefstal of een lichte vernieling. Veel korpsen zijn bij een landelijk computernetwerk aangesloten.

Verschillende woordvoerders van de politie geven in het ochtendblad toe dat het systeem niet feilloos is en verschillende keren is uitgevallen. Aangiftes blijven hierdoor langer onverwerkt liggen. Het systeem zou aangiftes binnen vijf minuten moeten registreren, maar 'een paar keer per maand' zou dat onmogelijk zijn.

De politie Haaglanden overweegt zelfs een eigen systeem op te zetten. Door digitale aangiften mogelijk te maken hoopten de korpsen burgers te verleiden weer vaker aangifte te doen. Bovendien moet het tot een kostenbesparing leiden, omdat agenten niet meer zelf het papierwerk hoeven doen.