WASHINGTON - De directie van de Amerikaanse softwareproducent PeopleSoft heeft het bod van branchegenoot Oracle afgewezen. Oracle heeft sinds vrijdag controle over 61 procent van de aandelen van PeopleSoft.

De ontwikkelaar van bedrijfssoftware PeopleSoft vindt het bod van 24 dollar per aandeel onvoldoende. "We verkopen het bedrijf niet voor minder dan de reële waarde", liet PeopleSoft zaterdag in een verklaring weten.

Gifpil

Oracle verklaarde zich zaterdag bereid om de onderhandelingen met PeopleSoft te openen over een fusie van beide bedrijven. Maar dan moest de directie van PeopleSoft de tegenwerking laten varen en afzien van de zogeheten 'gifpil'.

Deze maatregel geeft de klanten van PeopleSoft het recht vijf keer de aanschafprijs van de producten van PeopleSoft op te eisen, als na overname de ondersteuning voor deze producten zou verdwijnen.

Rechtbank

Nu de directie van PeopleSoft deze gifpil niet verwijdert, zullen beide partijen elkaar woensdag treffen in de rechtbank. Oracle wil dat de rechter zich uitspreekt over de legitimiteit van dit obstakel voor overname.

PeopleSoft heeft eerdere biedingen van Oracle afgewezen. De overnamestrijd tussen de twee softwarebedrijven uit het Californische Silicon Valley duurt al zeventien maanden.