Netflix en verschillende andere internetddiensten zijn in de VS aangeklaagd door een bedrijf dat claimt een patent te hebben op de downloadfunctie die Netflix onlangs toevoegde aan zijn apps.

Dat meldt Ars Technica op basis van rechtbankdocumenten. Het bedrijf Blackbird Technologies klaagde behalve Netflix ook muzieksite Soundcloud, videosite Vimeo, filmstreamingdienst Mubi en enkele andere bedrijven aan.

Zij bieden hun gebruikers allemaal de mogelijkheid om streams te downloaden, zodat ze offline kunnen worden bekeken.

Blackbird heeft een patent op het downloaden van gegevens, om die vervolgens automatisch op een CD-R-schijf te zetten. Door de brede verwoordingen van het patent kan deze mogelijk breder toepasbaar zijn. Volgens Ars Technica hebben verschillende bedrijven al een schikking getroffen om rechtszaken van Blackbird af te wenden.

Het bedrijf ontwikkelt zelf geen producten of diensten, maar verdient aan patentlicenties en rechtszaken. Critici noemen zulke bedrijven 'patenttrollen' en zeggen dat ze innovatie in de weg staan door het juridisch lastig te maken voor bedrijven die wel zelf producten ontwikkelen.

Netflix en de andere aangeklaagde bedrijven hebben niet gereageerd op de zaak.