BLOEMENDAAL - Alle bomen van de gemeente Bloemendaal krijgen een chip onder hun schors. Met een handcomputer kan dan eenvoudig en zorgvuldig worden bijgehouden hoe het met de boom gaat. De gemeente zegt met het toepassen van de techniek geld te kunnen besparen bij het onderhoud.

Volgens de gemeente hebben de bomen geen last van het inbrengen van de chip. Door beter onderhoud kunnen ze gezonder blijven en langer meegaan. De chip wordt ingebracht onder de boomschors en heeft een eigen nummer. De gegevens worden per boom opgeslagen in een handcomputer.

Op den duur werkt het systeem kostenbesparend. Medewerkers van de groenvoorziening hoeven niet meer met dikke stapels papier en plattegronden rond te zeulen. Ze kunnen meer doen in minder tijd. Ook weten ze precies welk onderhoud in de afgelopen jaren is gepleegd aan een boom.

Bijkomend voordeel is dat wanneer een vallende tak een auto beschadigt, de gemeente kan aantonen dat dit niet het gevolg is van achterstallig onderhoud. Het inbrengen van de zogeheten transponder kost de gemeente voor alle bomen 56.722 euro. Bloemendaal is een van de eerste gemeenten in Nederland waar de techniek wordt toegepast. In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer krijgen de bomen ook dergelijke chips.

/NETEerste mensen voorzien van chip