AMSTERDAM - Telfort heeft donderdag een mobiele telefoon voor doven en slechthorenden uitgebracht. Door een klein apparaat met een toetsenbord en beeldscherm aan hun mobieltje te koppelen, kunnen zij snel communiceren. De vinding, The Buddy genaamd, draait volledig op tekstberichten.

Met The Buddy kunnen gebruikers snel berichten uitwisselen met mensen die hetzelfde apparaat hebben. Daarnaast kan The Buddy communiceren met de vaste teksttelefoon, waarover de meeste doven en slechthorenden nu al beschikken. Het systeem lijkt op een mobiele variant van chatten, alleen werkt het nog directer. Degene die wordt gebeld, ziet de woorden letter voor letter binnenkomen en kan direct reageren. Vooralsnog is The Buddy alleen te koppelen aan een type mobiele telefoon.

Unieke vinding

Telfort claimt daarmee een unieke vinding op de markt te brengen. Concurrerende telecomaanbieders als T-Mobile en Vodafone kunnen doven een heel eind op weg helpen met de Blackberry, een geavanceerde telefoon waarmee klanten kunnen mailen via internet. "Maar omdat het via internet gaat, is het duur en werkt het trager. De interactie is minder intensief", stelde commercieel directeur Robbert Ledeboer van Telfort.

The Buddy is uitgevonden door Blue-Comm, een Amsterdams bedrijf dat nieuwe producten bedenkt. In februari borrelden de eerste ideeën op bij directeur Ko Blaauw en nu is de mobiele teksttelefoon al te verkrijgen. "Aan de buitenkant ziet het er heel simpel uit, maar het is een behoorlijk geavanceerd geheel geworden." Blaauw werkt al aan plannen om The Buddy verder te vernieuwen.

Nederland telt ongeveer 80.000 mensen die geen gebruik kunnen maken van een gewone telefoon, omdat ze een slecht gehoor hebben. Zij communiceren voornamelijk via een vaste teksttelefoon, internet en de fax.

Functioneel

Telfort heeft "grote verwachtingen" van de mobiele variant van de teksttelefoon, zei directeur Ledeboer. "Het is heel functioneel en het is iets nieuws voor een hele grote groep die tot nu toe links blijft liggen."

Grote investeringen heeft Telfort niet hoeven doen voor The Buddy. De telecomaanbieder heeft alleen beloofd een pakket apparaten in te kopen bij Blue-Comm.

Gratis

The Buddy wordt in combinatie met een telefoon op dezelfde manier aan de man gebracht als andere mobieltjes. Dat betekent dat klanten die een belcontract voor een langere periode nemen, het systeem gratis krijgen. "Wij hoeven verder niets extra's te doen om dit aan te bieden. Voor ons zijn het gewoon nieuwe klanten", zei Ledeboer.