Russische hackersgroepen hebben pogingen gedaan om Nederlandse ministeries binnen te komen, waaronder Algemene Zaken. Ze hebben daarbij vermoedelijk geen gevoelige informatie bemachtigd.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag na onderzoek en gesprekken met experts. De pogingen zijn volgens de krant gedaan door de groepen die APT28 en APT29 worden genoemd, ook wel Cozy Bear en Fancy. Het zijn dezelfde groepen die waarschijnlijk achter de hacks op de Democratische Partij in de VS zaten.

De hackers probeerden door middel van phishingmails achter inloggegevens van overheidspersoneel te komen. Ook richtten ze valse websites op. APT28 en APT29 zaten in het verleden achter aanvallen op overheden, denktanks, scholen en bedrijven. Nederlandse IT-beveiligingsbedrijven houden al langer deze groepen, die zijn gelieerd aan de Russische overheid, in de gaten.

Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken wilde niet reageren bij de krant over eventuele gevolgen of maatregelen.

AIVD-baas Rob Bertholee uitte vrijdag in EenVandaag zijn zorgen over de "honderden cyberaanvallen" op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven. Bertholee maakt zich vooral zorgen over aanvallen door Rusland, China en Iran. Het doelwit zouden regeringsdocumenten zijn geweest.