Techbedrijf Sony zag in het afgelopen kwartaal de winst halveren. Er werd een winst geboekt van 92,4 miljard yen (759 miljoen euro). Een jaar eerder werd er 202,1 miljard yen binnengebracht.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het bedrijf over het derde fiscale kwartaal van 2016 (pdf). De winst ligt volgens Sony lager, omdat het bedrijf 112,1 miljard yen (921 miljoen euro) op de waarde van de filmtak heeft afgeschreven.

De omzet binnen Sony nam in het afgelopen kwartaal met ruim 7 procent af, naar 2.397,5 miljard yen (19,7 miljard euro). 

Minder smartphones

De mobiele divisie van Sony zag zijn omzet met 35,3 procent dalen, naar 248,6 miljard yen (2 miljard euro). De winst ging met 12,1 procent naar beneden en kwam uit op 21,2 miljard yen (174 miljoen euro).

In het kwartaal zijn er volgens Sony 5,1 miljoen smartphones verkocht. Een jaar eerder lag dat een derde hoger, op 7,6 miljoen toestellen.

Sony wijt de smartphonecijfers aan verminderde verkoop in Europa en een aantal andere landen. Het bedrijf nam eerder al maatregelen om op de tegenvallende verkoop in te spelen door de smartphonedivisie te verkleinen.

Groeiende divisies

Hoewel Sony lagere cijfers presenteert, zijn een aantal divisies binnen het bedrijf gegroeid. De gamestak van Sony genereerde in het afgelopen kwartaal een kwart meer winst dan in het jaar daarvoor.

De chipdivisie van Sony haalde ook een kwart meer winst binnen, terwijl de muziekdivisie met 2,4 procent groei iets winstgevender was.

Winstwaarschuwing

Sony heeft een winstwaarschuwing gegeven aan investeerders. Het bedrijf verwacht in 2016 minder winst dan eerst werd gedacht. De verwachting is verlaagd naar 213 miljoen euro, terwijl eerst werd gerekend op 454 miljoen euro.

Ondanks de afschrijving op de filmtak benadrukte de financieel directeur van Sony dat het niet van plan is om de divisie af te stoten.