Het sociale netwerk Facebook heeft afgelopen kwartaal een winst geboekt van afgerond 3,6 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat laat Facebook woensdagavond in het kwartaalverslag weten (pdf). Een jaar geleden behaalde Facebook nog een winst van 1,6 miljard dollar (1,49 miljard euro).

Daarnaast werd er ook beter gepresteerd dan in het derde kwartaal, waarin het netwerk een winst boekte van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro).

De totale omzet steeg in het laatste kwartaal naar 8,8 miljard dollar (8,2 miljard euro), 51 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Nieuwe gebruikers

Facebook heeft er 50 miljoen actieve gebruikers bij gekregen in het laatste kwartaal van 2016. Het aantal dagelijks actieve leden is gestegen naar 1,23 miljard, waarvan het merendeel de website op mobiele apparaten bezoekt: 1,15 miljard. Een kwartaal hiervoor bedroegen de cijfers respectievelijk 1,18 miljard en 1,09 miljard gebruikers.

Verder heeft Facebook nu maandelijks 1,86 miljard actieve gebruikers, wat een stijging van zeventien procent is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf verdiende verreweg het meest aan mobiele advertenties, die verantwoordelijk waren voor 84 procent van de advertentie-inkomsten. Die stegen naar 8,6 miljard dollar.

Bewogen kwartaal

Ondanks het feit dat de cijfers een positief beeld laten zien, heeft Facebook een bewogen kwartaal achter de rug. Het sociale netwerk lag onder meer onder vuur vanwege de verspreiding van nepnieuws, dat mogelijk een invloed zou hebben uitgeoefend op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Daarnaast kwam woensdag eerder in het nieuws dat het dochterbedrijf Oculus 500 miljoen dollar aan gameontwikkelaar ZeniMax moet betalen in een zaak over gestolen technologie.