Apple overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven overwegend islamitische landen.

In een interview met de Wall Street Journal zegt directeur Tim Cook van de iPhone-maker woensdag dat het bedrijf ook informeel druk probeert te zetten op de regering van Trump om de immigratieregels te versoepelen.

Volgens Cook heeft hij contact met "zeer, zeer hooggeplaatste medewerkers in het Witte Huis" over de situatie. Het welkom heten van immigranten is volgens Cook een kernwaarde van de Verenigde Staten. "Dat maakt ons speciaal."

De topman zegt dat honderden Apple-medewerkers de gevolgen van de maatregel van Trump ondervinden. Volgens Cook hoort hij "schrijnende verhalen" over de invloed van het inreisverbod op de vrienden en familie van de medewerkers. De ouders van één zwangere Canadees-Iraanse medewerker kunnen bijvoorbeeld niet meer op bezoek komen om hun kleinkind te ontmoeten.

Wereldleiders reageren op inreisverbod Trump
Wereldleiders reageren op inreisverbod Trump

Constructief

Cook wil niet verder uitweiden over de juridische stappen die Apple overweegt, maar zegt "constructief en productief" te willen zijn.

Webwinkelgigant Amazon sloot zich maandag aan bij een rechtszaak tegen de immigratieregels, samen met softwaremaker Microsoft en reiswebsite Expedia. De zaak wordt gevoerd door de procureur-generaal van de staat Washington.

De Amerikaanse techgiganten hebben relatief veel buitenlandse medewerkers, ook uit de landen die zijn genoemd in het inreisverbod. Volgens Trump is het verbod nodig om terroristen buiten de landsgrenzen te houden.