Een student van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft de Kiesraad al in 2011 geïnformeerd over ernstige kwetsbaarheden in de software die wordt gebruikt om de uitslagen van stembureaus bij elkaar op te tellen. Toch is de software zes jaar later nog altijd in gebruik.

Maandag meldde RTL Nieuws dat beveiligingsonderzoekers een heel scala aan kwetsbaarheden in de software hebben gevonden. Stemmen gebeurt in Nederland met potlood en papier, maar stembureaus gebruiken het computerprogramma om uitslagen door te geven aan de twintig kieskringen van Nederland.

Dinsdag stelt Maarten Engberts tegen RTL Nieuws dat hij in 2011 een masterscriptie schreef over de gebruikte software, met de naam Ondersteunende Software Verkiezingen. In de conclusie schreef hij dat het mogelijk is "om te frauderen met verkiezingsuitslagen" door de softwareproblematiek.

Hij presenteerde zijn resultaten ook in een gesprek met de Kiesraad. Daar lijkt echter niets mee te zijn gebeurd en dezelfde software is sindsdien nog meermaals gebruikt bij verkiezingen.

Manipulatie

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat het stemproces volgens hem niet kwetsbaar was voor digitale manipulatie. Na de onthullingen over de gebruikte software heeft D66 een Kamerdebat aangevraagd.

Omdat stemmen op papier worden uitgebracht, kan bij het vermoeden van fraude worden gecontroleerd of de digitale resultaten wel kloppen. De Kiesraad zegt dat er in maart een "representatieve steekproef" zal worden gedaan om het proces te controleren.

Een woordvoerder van de Kiesraad wil dinsdagmiddag tegenover NU.nl niet ingaan op de masterscriptie. Zij zegt het "niet chic" te vinden om commentaar te geven op een bijeenkomst van zes jaar geleden. Volgens de Kiesraad loopt er nog een onderzoek naar de verkiezingssoftware. Dat onderzoek is al voor de onthullingen van RTL gestart, benadrukt de zegsvrouw.