De Duitse consumentenwaakhond VZBV klaagt de chat-app WhatsApp aan, omdat de dienst vorig jaar gegevens van gebruikers deelde met moederbedrijf Facebook.

Bij de overname van WhatsApp, in 2014, beloofde Facebook de gegevens van beide bedrijfsonderdelen niet te koppelen. Nadat verschillende Europese privacywaakhonden kritiek uitten op het breken van die belofte, besloot WhatsApp het datadelen in Europa voorlopig weer te stoppen.

Met zijn rechtszaak eist de VZBV, een koepelvereniging van lokale consumentenorganisaties, dat ook eerder gedeelde data weer worden verwijderd door Facebook en dat het delen van gegevens in de toekomst wordt uitgesloten.

De waakhond heeft er vooral problemen mee dat nummers uit het telefoonboek van WhatsApp-gebruikers worden gedeeld met Facebook. Dat gebeurt ook als de eigenaren van die nummers zelf geen WhatsApp- of Facebook-gebruiker zijn.

Reclame

Verder vindt de VZBV het onacceptabel dat de gegevens van gebruikers kunnen worden gebruikt om reclame op Facebook te personaliseren. Het is weliswaar mogelijk om dat uit te schakelen, maar de organisatie vindt dat er überhaupt eerst toestemming moet worden gevraagd voordat gegevens op deze manier mogen worden verwerkt.

In een schriftelijke reactie zegt een woordvoerder van WhatsApp dat de voorwaarden van de app voldoen aan de Duitse wet en de richtlijnen van de EU. "Ze geven een duidelijke en simpele uitleg over de werking van de dienst, en een keuze over hoe hun data worden gebruikt."

Een verbond van Europese privacytoezichthouders zei onlangs al dat mogelijk "extra stappen" zouden worden ondernomen, omdat de datadeling tussen WhatsApp en Facebook nog niet volledig zou zijn gestopt.