Taxi-app Uber creëert een fonds van 3 miljoen dollar voor chauffeurs die worden getroffen door het nieuwe inreisverbod dat vrijdag werd ingevoerd door de Amerikaanse president Donald Trump.

Het geld is beschikbaar voor chauffeurs die juridische kosten maken of die vertaalhulp nodig hebben, stelt Uber-oprichter Travis Kalanick op Facebook.

Hij belooft ook dat Uber zijn chauffeurs zal compenseren als ze inkomsten mislopen door het inreisverbod, dat geldt voor personen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. 

Uber kwam zaterdag onder vuur te liggen, omdat het bedrijf met zijn auto's bleef rijden van en naar de New Yorkse luchthaven JFK, terwijl de lokale taxibedrijven uit New York daar juist staakten uit protest tegen de maatregel van Trump.

Uber-rivaal Lyft doneerde dit weekend 1 miljoen dollar aan de burgerrechtenbeweging ACLU, die onder meer immigranten bijstaat. Op sociale media werd vervolgens de hashtag #DeleteUber (verwijder Uber) populair.

Kalanick noemt het inreisverbod "fout en onrechtvaardig" en zegt dat hij dit zal bespreken met Trump als hij hem vrijdag ontmoet. Samen met onder meer Tesla-oprichter Elon Musk, GM-baas Mary Barra en Disney-directeur Bob Iger zit Kalanick in een adviesgroep van Trump.

Google

Ook Google creëert een 'crisisfonds' nadat het inreisverbod in werking is getreden, meldt USA Today op basis van een intern bericht aan Google-medewerkers. De zoekgigant stort 2 miljoen dollar in het fonds, en met donaties van medewerkers kan het totaal oplopen naar 4 miljoen dollar.

Dat geld wordt gestort aan de ACLU, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, en twee andere vluchtelingenorganisaties.

Google-baas Sundar Pichai was eerder al zeer kritisch op de maatregel van Trump. Mede-oprichter Sergey Brin van Google, die zelf werd geboren in de toenmalige Sovjet-Unie, nam zelfs deel aan een demonstratie op de luchthaven van San Francisco.