SAN JOSE - Het Amerikaanse hardware- en softwareconcern Sun Microsystems heeft maandag het startschot gegeven voor een aanval op het oprukkende Linux-systeem voor de besturing van bedrijfscomputernetwerken. Sun introduceerde in San Jose het resultaat van 500 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling: een besturingssysteem dat gratis de deur uitgaat. De broncode van de nieuwe software zal binnenkort ook geen geheimen meer kennen.

Linux heeft sinds 2000 veel marktaandeel van Sun afgesnoept. Dat gebeurde veelal via bedrijven als Red Hat, die de Linux-software gratis aanbieden en geld verdienen met de verkoop van service- en onderhoudsabonnementen voor de programmatuur.

Sun heeft dit model nu ook omarmd met Solaris 10, dat begin volgend jaar op de markt komt. De vrijgave van de broncode wordt binnen twee tot drie maanden verwacht.

Andere grote aanbieders van besturingssystemen voor bedrijfsnetwerken zijn Microsoft (Windows) en IBM en Hewlett-Packard met Unix-varianten. Linux is echter het primaire doelwit van Sun omdat dit besturingssysteem net als Solaris op goedkope servers kan draaien, maar het voordeel heeft dat het veel Unix-kenmerken bevat.

Linux geldt bovendien als stabiel en betrouwbaar. Omdat Sun tot dusver een antwoord op het succes van Linux schuldig was, dook het concern diep in de verliezen. Solaris moet voor een ommekeer zorgen.