AMSTERDAM - Spamkoning Jeremy Jaynes verdiende 750.000 dollar per maand met zijn spam-activiteiten. Dit blijkt uit het acht dagen durende rechtszaak tegen de spammer in de Amerikaanse staat Virginia. Jaynes verstuurde elke dag ruim tien miljoen e-mails, met behulp van zestien supersnelle internetverbindingen.

Jeremy Jaynes wordt beschouwd als één van de grootste spammers. Op het moment van zijn arrestatie in december 2003 stond hij op de achtste plaats van de grootste spammers aller tijden.

Maar weinig mensen reageerden op de spammails van de 30-jarige Jaynes. Slechts een op de 30.000 mensen deed een bestelling. Gemiddeld werd er 40 dollar per bestelling uitgegeven. Omdat Jaynes zoveel e-mails verstuurde, bleek zijn 'zaakje' erg lucratief. Per maand kwamen er tussen de 10.000 en 17.000 bestellingen binnen. Aan bandbreedte en andere zaken was hij 50.000 euro per maand kwijt.

Jaynes verstuurde drie soorten spammails: in een mailtje beloofde hij, na betaling uiteraard, software dat persoonlijke informatie uit een computer kon wissen, in een ander mailtje konden mensen investeren in zogenoemde penny stocks (fondsen met een zeer lage koers). Verder beloofde hij in het derde e-mailtje werk, waarbij mensen 75 dollar per uur konden verdienen.

Het totale kapitaal van Jaynes wordt geschat op 24 miljoen dollar. Echter daar heeft hij de komende jaren niks aan. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar.