Softwaremaker Microsoft heeft het afgelopen kwartaal een omzet gedraaid van 26,066 miljard dollar (24,436 miljard euro), tegenover 23,796 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral veel groei dankzij betere prestaties op het gebied van Office-software en zakelijke clouddiensten.

Het bedrijf heeft een nettowinst gemaakt van 5,2 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2015 was dat nog 5,02 miljard dollar.

Daarmee is de omzet net sneller gegroeid dan de nettowinst, blijkt uit de cijfers die donderdag zijn gepresenteerd.

De grootste groei was wederom te zien bij de zakelijke clouddienst Azure, waar de omzet met 93 procent toenam, gevolgd door een groei van 49 procent voor de omzet uit Office-software en -diensten.

Microsoft zette het meeste geld om op het vakgebied 'more personal computing' met onder meer Windows, de zoekdiensten van Bing en de gaming-divisie. Bij elkaar waren die goed voor 11,8 miljard dollar.

Gaming

Op het gebied van gaming gaat het Microsoft echter niet voor de wind. Door tegenvallende verkopen van de Xbox consoles en software daalde de omzet met 3 procent.

Wel is het aantal gebruikers van de online dienst Xbox Live gestegen tot een recordaantal van 55 miljoen actieve gebruikers. In totaal is er meer dan een miljard dollar omgezet voor software en diensten op het Xbox-platform.

Microsoft heeft het afgelopen kwartaal de overname van het zakelijke netwerk LinkedIn afgerond en de smartphone-activiteiten van de hand gedaan.