Apple zou zich bij de Partnership on AI voegen, een onderzoeksgroep voor verantwoorde kunstmatige intelligentie waar onder meer Google en Facebook al bij zitten.

De toevoeging van Apple aan de groep zou deze week al bekend worden gemaakt, meldden anonieme bronnen van Bloomberg.

De Partnership on AI werd in september 2016 opgericht door Google, Facebook, Microsoft, Amazon en IBM. Toen wilde Apple zich nog niet bij de groep voegen.

​Ethische kwesties

De samenwerking onderzoekt het effect van steeds geavanceerdere kunstmatige intelligentie, en de ethische vraagstukken die slimme computers opleveren. Daarbij worden kwesties besproken die door bedrijfsgeheimen normaal niet ter sprake komen.

Tot voor kort publiceerde Apple zijn onderzoek naar kunstmatige intelligentie niet openbaar, in tegenstelling tot veel concurrenten. In december besloot Apple onderzoek toch openbaar te maken, om ontwikkeling te versnellen.

In de academische wereld van kunstmatige intelligentie is het vrij gangbaar om onderzoek openbaar te publiceren. Hoewel Apple in 2011 als één van de eerste een slimme spraakassistent introduceerde met Siri, wordt het door projecten van Amazon en Google ingehaald. Volgens geruchten werkt Apple aan een sterk verbeterde versie van Siri.