AMSTERDAM - Het lijkt erop dat Microsoft via het populaire spel Halo 2 gebruikers van gekraakte Xbox-consoles wil dwarszitten, zo schrijft Cnet. Vele honderden bezitters van een gemodificeerde Xbox zeggen te zijn afgesloten van Xbox Live, nadat ze online Halo 2 hebben gespeeld.

Microsoft wil niet vertellen watvoor maatregelen ze hebben genomen om de gekraakte versies van de Xbox tegen te gaan. "Microsoft luistert goed naar de Xbox Live-gebruikers. Microsoft heeft ook het recht om bepaalde stappen te ondernemen ten behoeve van de legale Xbox Live-speler. Gebruikers zijn nu eenmaal niet toegestaan om het systeem te manipuleren," aldus een Microsoft-zegsman tegen Cnet.

De Xbox werd vier jaar geleden op de markt gebracht door Microsoft. Al snel daarna kwamen er speciale 'mod'-chips op de markt, die ervoor zorgden dat de Xbox ook geschikt werd voor andere programma's. Zo kun je bijvoorbeeld Linux laten draaien op een Xbox. Sommigen plaatsten grotere harde schijven in de Xbox om illegaal gekopieërde spellen te kunnen spelen.