Er is een forse toename van afpersing met naaktfoto’s via het internet geconstateerd. Dit wordt ook wel sextortion genoemd: een samenvoeging van ‘sex’ en ‘extortion’.

In 2016 kwamen 851 meldingen binnen over online afpersing met naaktfoto's en -video's, waar dat aantal in 2015 nog op 721 meldingen lag. Er is dus sprake van een toename van bijna 20 procent.

Dat melden de NOS en het meldpunt van online misbruik Help Wanted. De helft van die meldingen is afkomstig van kinderen en jongeren van 8 tot en met 25 jaar.

De reden dat veel jongeren van die leeftijd te maken krijgen met dit soort problemen, kan volgens Maaike Pekelharing van het misbruikmeldpunt te maken hebben met het feit dat pubers vaak meer risico nemen en daardoor soms fouten maken. Ook zouden ze zich laten meeslepen door zo’n moment.

Ook volwassenen

De andere helft van de meldingen is afkomstig van volwassenen, ook al is het meldpunt opgericht voor kinderen en jongeren. Het gaat dan met name om mannen die op Facebook worden benaderd door aantrekkelijke vrouwen en in een situatie terechtkomen waardoor ze gechanteerd kunnen worden met naaktbeelden.

Wanneer volwassenen contact zoeken met Help Wanted, dan worden ze doorverwezen naar de politie. Mochten volwassenen slachtoffers worden van dit soort praktijken, dan doen zij er goed aan het contact met de chanteur te verbreken en direct aangifte te doen, adviseert het meldpunt.