Facebook test een Stories-functie met foto's en video's die na 24 uur weer verdwijnen. Snapchat introduceerde de functie, waarna Instagram die al kopieerde

De Facebook Stories-functie werkt vooralsnog alleen in Ierland, meldt Recode.

De functie is volledig gelijk aan die van Snapchat en Instagram. Gebruikers kunnen verhalen maken van foto's en korte video's, waar tekst en tekeningen aan toegevoegd kunnen worden. De verhalen zijn voor Facebook-vrienden 24 uur lang te bekijken.

Facebook introduceert Stories-functie
Facebook introduceert Stories-functie

Net als bij Snapchat kunnen gebruikers ook gezichtsfilters toepassen in de Stories-functie van Facebook. Daarbij ligt bijvoorbeeld een luiaard op het hoofd van de gebruiker, of cirkelen er planeten omheen. Stories staan net zoals bij Instagram als een reeks cirkels bovenaan het scherm van gebruikers, tussen de zoekbalk en de tijdlijn.

Wereldwijde uitrol

Facebook zegt tegenover Recode dat het hoopt de Stories-functie in de komende maanden wereldwijd uit te rollen. Instagram heeft sinds augustus een Stories-functie, die volgens het sociale netwerk inmiddels 150 miljoen dagelijks actieve gebruikers heeft.

Dat zijn ongeveer net zoveel mensen als de volledige groep gebruikers van Snapchat. De Stories-functie werd in 2013 door Snapchat bedacht.

Universeel principe

Instagram-producthoofd Kevin Weil gaf in december al toe dat Instagram de functie van Snapchat heeft afgekeken, maar gelooft dat Stories uiteindelijk universeel zullen zijn in alle sociale media. Daarbij verwijst hij naar de hashtags die dankzij Twitter populair werden, maar inmiddels ook op Facebook en Instagram beschikbaar zijn.

Facebook zou in 2013 geprobeerd hebben om Snapchat voor 3 miljard dollar over te nemen, zonder succes. Volgens recente geruchten gaat Snapchat binnenkort naar de beurs.

Instagram introduceerde op zijn beurt dinsdag een livestreamingfunctie. Facebook heeft zo'n functie al langer, nadat die populair werd door apps als Meerkat en Twitters Periscope.