De overheid gaat ruim achthonderd basis- en middelbare scholen die geen of slecht internet hebben financieel steunen met de aansluitkosten.

Door een gebrek aan (snel) internet kunnen scholen geen optimaal gebruik maken van eigentijdse leermiddelen, meldt de Rijksoverheid.

Het gaat om scholen die geen beschikking tot breedbandinternet via kabel of glasvezel hebben. Zo'n 7 procent van de basisscholen en 11 procent van de middelbare scholen heeft geen toegang tot breedbandinternet.

Daarom stellen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en minister Kamp (Economische Zaken) samen 5,5 miljoen euro beschikbaar waarmee scholen de helft van de aansluitkosten een snelle verbinding mee krijgen vergoed.

Bestaande initiatieven

Die kosten lopen uiteen; soms is alleen aansluiting op een wijkcentrale nodig, soms moet een kabel onder een spoordijk worden gelegd om de school te bereiken.

De regeling loopt tot en met 2019, scholen kunnen vanaf dit jaar aanspraak maken op het geld. Waar mogelijk wordt de aanleg van snellere internetverbindingen gecombineerd met initiatieven van provincies, gemeenten, bedrijven en burgers.

Het initiatief maakt deel uit van het Doorbraakproject ICT. Daarin werken de ministeries voor Onderwijs en Economische zaken samen met onderwijskoepels PO-Raad en VO-raad. De PO-raad riep de overheid in 2015 al op om te zorgen voor snel internet op alle basisscholen. Eerder besloot de Tweede Kamer dat alle basis- en middelbare scholen nog dit jaar toegang moeten hebben tot snel internet.