De autoriteiten in Rusland hebben een hooggeplaatste cyberexpert van de Russische veiligheidsdienst FSB opgepakt in Moskou. Hij zou geld hebben aangenomen van buitenlandse organisaties en wordt beschuldigd van verraad. 

Ook Ruslan Stojanov, hoofd van de onderzoeksafdeling van cyberveiligheidsbedrijf Kaspersky Lab in Rusland, is in Moskou opgepakt en beschuldigd van verraad.

De twee zitten al sinds december vast, schrijft de Russische krant Kommersant woensdag op basis van bronnen bij de FSB.

Kaspersky Lab heeft bevestigd dat Stojanov vast zit. Het bedrijf benadrukt dat zijn arrestatie niets van doen heeft met zijn werk bij Kaspersky en dat het niet van invloed is op de werkzaamheden van de afdeling. Stojanov werkte tot 2006 voor de politie en zou hebben opgetreden als contactpersoon voor Michailov.

Hoofd

Michailov is het plaatsvervangend hoofd van het Information Security Center van de FSB. De geheime dienst heeft laten weten geen uitspraken te doen over de zaak en bevestigt noch ontkent de arrestatie.

Anonieme bronnen in de kring rondom Michailov zeggen sinds begin december niets meer van hem gehoord te hebben. Volgens een oude vriend bepaalt Michailov "informeel het beleid op het gebied van cyberveiligheid en e-commerce" in Rusland.

Kaspersky

Kaspersky Lab heeft in 2013 samengewerkt met de FSB en het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van cybercriminaliteit en ondersteuning bij strafzaken over cyberveiligheid.

Stojanov staat bekend als iemand die wist hoe hij informele contacten kon onderhouden. Toen hij bij Kaspersky ging werken zou hij zich inzetten om een meer formele relatie op te bouwen met de autoriteiten, aldus bronnen.