DEN HAAG - De ellende van een verkeersongeval houdt niet op als het wrak is geborgen en het slachtoffer weer thuis is. Het kost erg veel tijd en moeite om het volledige schadebedrag van de verzekering terug te krijgen. Dat heeft te maken met de enorme informatiebrij van allerlei verschillende instanties, die het slachtoffer na een ongeluk over zich krijgt uitgestort.

Het Nationaal Platform Personenschade (NPP) wil met de nieuwe internetpagina www.verkeersongeval.nl mensen die een verkeersongeval hebben meegemaakt, helpen door in duidelijke taal te vertellen waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen om hun schade vergoed te krijgen.

Bij het NPP zijn onder meer de ANWB, het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland, de letselschadebehandelaars en medisch adviseurs aangesloten. Een slachtoffer van een ongeluk krijgt na afloop te maken met onder meer verzekeraars, de wegenwacht, politie en mogelijk ook advocaten. "Zij gebruiken jargon en geven afzonderlijk van elkaar vaak gekleurde informatie. Het is aan de gedupeerde om de grote lijn te vinden in deze brij van gegevens", lichtte secretaris C. Blom van het NPP maandag toe.

Iemand die een ongeluk heeft meegemaakt, staat vaak geestelijk niet zo sterk in zijn schoenen. Dat maakt het volgens Blom extra moeilijk om het schadebedrag volledig en snel uitbetaald te krijgen.

Op de nieuwe website van het NPP staat alle informatie die een slachtoffer nodig heeft om het ongeval helemaal achter zich te laten. "Gedupeerden kunnen de regie in eigen hand nemen", meent Blom.

Op de pagina staat bijvoorbeeld wat iemand moet doen om rechtsbijstand aan te vragen. Ook meldt de site hoe een eventuele rechtszaak verloopt. Mensen die geen auto meer durven rijden na een ongeval, worden verwezen naar speciale rijscholen die hen daarbij kunnen helpen. Nabestaanden en getuigen kunnen ook op de website terecht voor informatie en steun. Verkeersongeval.nl werd maandag gepresenteerd. Burgemeester Deetman van Den Haag, tevens voorzitter van het NPP, heeft de site geopend.