AMSTERDAM - De 17-jarige Yehya K. die door de politie werd gearresteerd, eind september, was een 'normale jongen', aldus zijn ouders. Het Algemeen Dagblad opent maandagochtend met een portret van de jongen uit Sas van Gent. "Hij zat veel achter de computer, op internet. Ik weet niet wat hij daar allemaal deed", zegt zijn vader.

Yehya was een van de bedreigers van Theo van Gogh. De filmmaker werd op 2 november vermoord. De jongen werd door de politie opgepakt omdat hij op internet opriep tot haat jegens Ayaan Hirsi Ali en Van Gogh. In zijn kamer vonden ze informatie over de Haagse binnenstad, over explosieven en adressen van buitenlandse ambassades.

Yehya zat op het vwo in Terneuzen en had een bijbaan als vakkenvuller. Hij kwam in 2003 veel op internetforums zoals islaam.nl . Volgens een bericht dat hij op forums achterliet zullen Nederlanders zichzelf vernietigen 'omdat zij maar één of twee kinderen krijgen terwijl moslimgezinnen meestal uit vijf of zes kinderen bestaan'.

Volgens kennissen van Yehya moeten zijn radicale ideeën van het internet komen. De familie is namelijk helemaal niet streng religieus.