Het gerechtshof in Den Haag heeft twee Nederlandse malware-makers in hoger beroep veroordeeld tot strengere straffen van respectievelijk 45 en 54 maanden cel. Het duo gebruikte de schadelijke software om bankgegevens van slachtoffers te stelen.

Dat meldt het gerechtshof Den Haag dinsdagochtend. De uitspraak in het hoger beroep viel strenger uit dan de voorheen opgelegde straffen van respectievelijk 36 en 39 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als de 25-jarige man gingen in beroep tegen die uitspraak.

De twee mannen ontwikkelden speciale malware die zij vervolgens via een botnet verspreidden. De malware zorgde ervoor dat bij geïnfecteerde gebruikers de online bankomgeving werd vervangen door een namaaksite in beheer van de daders. Zo konden zij de bank- en inloggegevens van hun slachtoffers onderscheppen.

Ook werd de telefoon van slachtoffers geïnfecteerd om zo de authenticatiecodes buit te maken die zijn vereist om online banktransacties te voltooien. Met de verkregen inloggegevens werd geld van de rekening van slachtoffers afgeboekt.

De mannen maakten in ieder geval meer dan 10.000 euro buit. Een groot deel daarvan is gebruikt om bitcoins mee te kopen.

Het hof legt een hogere straf op omdat de mannen op "ingenieuze wijze" slachtoffers maakten met speciaal ontwikkelde software. Daarmee is het vertrouwen in de integriteit van het bankwezen geschaad, schrijven de rechters in hun uitspraak.