China zegt harder op te treden tegen het gebruik van VPN-software waarmee websites kunnen worden bereikt die door de autoriteiten zijn geblokkeerd.

De komende veertien maanden wordt er extra gecontroleerd op gebruik van VPN-diensten, maakte het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie zondag bekend.

Alle aanbieders van kabelinternet en VPN-diensten in China moeten vooraf toestemming van de Chinese overheid krijgen. De meeste aanbieders van VPN-diensten hebben die toestemming niet, meldt South China Morning Post.

Het ministerie zegt dat de actie is bedoeld voor het beter beveiligen van het Chinese internet. China heeft zo'n 730 miljoen internetgebruikers.

Firewall

China heeft in 1997 al een firewall opgetrokken waarmee het internet in het land kan worden gecontroleerd en websites worden geblokkeerd. 135 van de duizend populairste websites ter wereld zijn voor Chinezen onbereikbaar.

Onder meer Google, Twitter, YouTube en Facebook zijn door de Chinese autoriteiten geblokkeerd. De diensten kunnen wel worden bereikt met een VPN die het internetverkeer omleidt, maar die zijn in China illegaal.

Informatie

Ook wordt bepaalde informatie in China geblokkeerd, zoals informatie over het Tiananmenprotest in 1989 tegen de Communistische Partij. Honderden en mogelijk zelfs duizenden demonstranten kwamen om het leven bij het neerslaan van dat protest.

China wil voorkomen dat er via internet informatie wordt verspreid die kan leiden tot protestbewegingen tegen de machthebbers. Van populaire westerse sociale media, zijn Chinese alternatieven gemaakt die kunnen worden gecontroleerd.