DEN HAAG - Telecomtoezichthouder Opta moet UPC dwingen om KPN toegang te geven tot het kabelnetwerk van UPC. Dat heeft KPN vrijdag gesteld in een verklaring. Volgens het telecomconcern is UPC wettelijk verplicht die toegang te bieden.

KPN wil zijn abonnees vanaf 1 februari radio- en tv-programma's aanbieden via de netwerken van de kabelbedrijven. De onderneming stelde vrijdag dat zij sinds het begin van de zomer "tevergeefs" met UPC tot onderhandelingen probeert te komen. "UPC weigert een aanbod te doen en wil ook niet met KPN overleggen." Het bedrijf roept nu de hulp in van Opta, die dan ook zou moeten bepalen hoeveel KPN voor de toegang tot UPC's netwerk moet betalen.

Experts

Opta gaat het verzoek van KPN bekijken, maar wil niet op voorhand zeggen of het telecomconcern gelijk heeft met zijn beroep op de Telecommunicatiewet. "Daar moeten experts zich over buigen", zei een woordvoerder van Opta.

UPC deed KPN's oproep vrijdag af als "een publiciteitsstunt". Een zegsman wees de suggestie dat UPC niet met KPN wil overleggen, eveneens van de hand. "In september heeft UPC KPN een brief gestuurd met de vraag meer duidelijkheid te geven. Daarop hebben we niets meer vernomen."

Zenuwachtig

Volgens de UPC-woordvoerder wil KPN toegang tot het kabelnetwerk, omdat het bedrijf "zenuwachtig wordt van de toenemende concurrentie op telefoniegebied". UPC breidt zijn aanbod in telefonie via de kabel momenteel in rap tempo uit en voegt zich daarmee bij de bedrijven die klanten afsnoepen van KPN. Als gevolg hiervan kampt het telecomconcern al langere tijd met minder klandizie op het netwerk van vaste telefonie.

De UPC-zegsman stelde verder niet te begrijpen waarom KPN geen tv aanbiedt via het telefonienetwerk. "Dat kan en gebeurt bijvoorbeeld ook in Frankrijk."