AMSTERDAM - De antidiscriminatiebureaus in Nederland hebben de afgelopen dagen vooral klachten gekregen over sms-terreur. In het bijzonder allochtonen krijgen via hun mobiele telefoon berichtjes met bijvoorbeeld de boodschap: Als je dit bericht leest, is er weer een moslim dood en ik zie aan je glimlach dat je hiervan geniet. Dat zei een woordvoerster van de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten vrijdag.

De koepelorganisatie heeft haar bureaus na de moord op Theo van Gogh gevraagd alle klachten centraal te melden. De 35 tot veertig discriminatiemeldingen die tot nu toe zijn binnengekomen, zijn afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch en Breda, aldus de woordvoerster.

Behalve de meldingen over discriminerende sms'jes zijn er ook twee klachten over gebeurtenissen op de werkvloer gemeld. Islamitische medewerkers werden min of meer verantwoordelijk gehouden voor en aangesproken op de gewelddadige incidenten. De rest van de klachten ging over scheldpartijen op straat.

"Maar je merkt dat de bellers, allochtonen en autochtonen, toch vooral in de war zijn. Ze vragen zich af waar dit allemaal heengaat, wat hun te wachten staat", aldus de zegsvrouwe. Het landelijke bureau is eigenlijk wel een beetje blij met het toch wel geringe aantal klachten. Jaarlijks krijgen de bureaus ongeveer 3600 meldingen binnen. "Maar je ziet ook vaak dat dit soort reacties later komt en een deel legt ook zijn klacht neer bij de politie en niet bij ons."