Zoekmachine DuckDuckGo heeft vorig jaar vier miljard zoekopdrachten verwerkt. In totaal is er meer dan tien miljard keer gezocht naar informatie sinds 2010.

De zoekmachine, die zichzelf als een privacyvriendelijk alternatief voor de grotere zoekmachines presenteert, ziet een exponentiële stijging in het aantal zoekopdrachten, aldus DuckDuckGo donderdag in een blogpost.

Volgens de onderneming achter de zoekmachine is de stijging deels te danken aan de groeiende vraag naar internetsoftware die geen 'digitale voetafdruk' van de gebruiker achterlaat.

Uit onderzoek van Pew Research blijkt dat 40 procent van de ondervraagde internetgebruikers van mening is dat zoekmachines geen informatie moeten bijhouden van de internetactiviteiten van de gebruiker.

Bekende zoekmachines zoals Google en Bing onthouden waar gebruikers naar zoeken. Die informatie wordt bewaard om zoekresultaten te personaliseren, maar ook om te verkopen aan adverteerders.

DuckDuckGo volgt de gebruikers niet, waardoor iedereen dezelfde zoekresultaten krijgt. Vorig jaar heeft het bedrijf 225.000 dollar gedoneerd aan negen organisaties die strijden voor internetvrijheid.