AMSTERDAM - Na het noodweer van de afgelopen maanden verwacht een aantal automatiseerders dat het economische klimaat voor de ict-branche zonniger wordt tussen eind 2002 en begin 2003.

De bestuursvoorzitters van CMG en PinkRoccade en de financieel directeur van Getronics hebben dat dinsdag aangegeven tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in Amsterdam.

Over het tijdstip waarop dat verwachte marktherstel intreedt, zijn de meningen verdeeld. Bestuursvoorzitter H. Bosma van PinkRoccade verwacht dat het "tot begin 2003 duurt voordat de markt aantrekt".

Financieel directeur J. Docter van Getronics meende dat er in 2002 "nog geen duidelijke verbetering" van de markt te zien zal zijn, maar dat de enorme neergang wel tot staan wordt gebracht.

CMG-topman C. Stutterheim gaf geen duidelijke datum, maar was er zeker van dat het herstel komt. "We zijn er namelijk van overtuigd dat u wilt communiceren", hield hij de aanwezige beleggers voor. En daarbij is de ict-branche onmisbaar, aldus de aanwezige ondernemers.

Hand op de knip

De drie beursgenoteerde ondernemingen beleefden in 2000 hoogtijdagen. Sinds de economie in zwaar weer verkeert, houden ict-managers in het bedrijfsleven echter hun handen op de knip. Onderhoud en aanschaf van apparatuur en nieuwe diensten worden op de lange baan geschoven.

Op het hoogtepunt van de ict-hype snoepte de branche elkaar met lease-auto's en andere extra's het personeel af en nu hebben veel van die mensen hun baan verloren door bezuinigingen. Stutterheim: "Het vet moet eraf, dat doet pijn, maar het moet gebeuren. Saneren betekent dat we er magerder en dus fitter uitkomen. Het is onvermijdelijk dat hierdoor de omzet- en winstgroei terugkomt."