Netflix heeft in het vierde kwartaal van 2016 7,05 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. In totaal zijn er nu 93,8 miljoen mensen over de hele wereld die een abonnement op Netflix hebben.

Netflix kreeg er in de Verenigde Staten 1,93 miljoen abonnees bij, zo maakte de dienst woensdagavond bekend. Wat de internationale markt betreft wist het bedrijf 5,12 miljoen nieuwe abonnees aan zich te binden.

De Amerikaanse streamingdienst overtreft hiermee de verwachtingen van analisten over de aanwas ruimschoots. De verwachting was dat Netflix er iets meer dan vijf miljoen abonnees bij zou krijgen in het afgelopen kwartaal: 1,45 miljoen in Amerika en 3,75 miljoen in de rest van de wereld.

De omzet was eveneens hoger dan verwacht: 2,4 miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf gaf wederom meer uit aan onder meer eigen producties en licenties. De nettowinst steeg van 51,5 miljoen naar 67 miljoen dollar.

Beleggers hebben positief gereageerd op de resultaten. Nabeurs steeg het aandeel van Netflix met bijna 8 procent. Voor het eerste kwartaal van 2017 verwacht Netflix 5,2 miljoen nieuwe gebruikers, waarvan 1,5 miljoen in eigen land.

Ledenaantal Netflix

Black Mirror

Netflix maakte in de afgelopen maanden series als Gilmore Girls: A Year in the Life, Marvel’s Luke Cage, The Crown en het derde seizoen van Black Mirror. Deze vier series weten seriekijkers flink te bekoren, laat de dienst weten, al maakt Netflix nooit kijkcijfers bekend. Volgens het bedrijf scoort ook de dystopische serie 3% goed, voornamelijk in Brazilië en Latijns-Amerika. De serie is Portugees.

In 2017 gaat Netflix ongeveer 6 miljard dollar investeren in nieuwe series, laat de dienst in een brief aan investeerders weten (pdf). Vorig jaar lag dat aantal nog op 5 miljard dollar. Dit moet zo’n duizend uur aan content gaan opleveren.

Vlak voor het aantreden van president Donald Trump herhaalt Netflix ook dat het bedrijf de netneutraliteit wil waarborgen. Netflix zegt te hopen dat ook de nieuwe regering in de VS zal inzien dat een open internet voor meer kansen en innovatie zorgt.

Critici vrezen dat Trump de netneutraliteit zal opheffen, waarna het voor providers legaal wordt om bepaalde diensten te vertragen, tenzij wordt betaald voor een hogere snelheid. Dat zou bij Netflix voor hoge kosten kunnen zorgen.