AMSTERDAM - De nieuwe nationale standaard voor betalen op internet gaat 'Ideal' heten. Deze 'virtuele vorm van pinnen' wordt door bijna alle banken in Nederland mogelijk gemaakt. Naar verwachting kan de consument 'medio 2005' met behulp van Ideal in internetwinkels betalen. Dat zegt woordvoerder van de initiatiefnemende banken Michel Peekel donderdag.

Volgens ING, Rabobank en ABN-Amro, de ontwikkelaars van de betaalmethode, is Ideal een 'vertrouwd middel met een betrouwbaar image'. "De consument hoeft eigenlijk niets te leren. Betalen met Ideal is een aantrekkelijke, virtuele vorm van pinnen", meent Peekel. De andere banken hebben volgens Peekel hun belangstelling laten blijken en zullen 'waarschijnlijk allemaal meedoen'.

Aanvulling

Ideal is een aanvulling op de bestaande betaalmethoden op internet. "Bij de virtuele kassa's in internetwinkels komt naast de opties om met creditcard of op een andere manier te betalen een knopje 'Ideal'. Als de consument daarop klikt kan hij zijn eigen bank uitkiezen en wordt hij doorgeschakeld naar zijn eigen internetbankier-omgeving. Als de betaling is geautoriseerd door de betreffende bank, ontvangt de winkelier een betalingsbevestiging en is de transactie voltooid", legt Peekel de betaalwijze uit.

De ontwikkelaars werken de regels en afspraken van de nieuwe betalingsmethode nog uit. Daarna kunnen de banken beginnen met het implementeren en testen van de verbindingen die nodig zijn voor Ideal. Dat traject zou volgens Peekel 'medio 2005' afgerond moeten zijn.

De naam van de nieuwe methode werd donderdag bekendgemaakt op het eNederland-congres in Zeist. Op het congres spreken vertegenwoordigers van de overheid, het bankwezen en het bedrijfsleven over de rol die de sectoren spelen in de digitale ontwikkelingen.