AMSTERDAM - Persbureau Novum Nieuws moet stoppen met het misbruiken van ANP-berichten. Dat heeft de rechter in Amsterdam donderdag in kort geding beslist.

Het ANP wilde via het kort geding een halt toeroepen aan het illegaal gebruik van de berichtgeving van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) door Novum. Novum verschafte zich via toegangscodes waarvan de organisatie geen gebruik mag maken, toegang tot de ANP-computers.

Ook moet Novum een voorschot van 50.000 euro betalen voor de schade die het ANP zegt te hebben opgelopen door het bedrijf. Het ANP heeft becijferd dat het door de handelwijze van Novum in elk geval een miljoen euro omzet heeft verloren. Novum moet verder een rectificatie plaatsen.

Omdat Novum geen betalende klant van het ANP is, mag het bedrijf geen gebruik maken van de ANP-kopij. Volgens het ANP is na onafhankelijk onderzoek vast komen te staan dat Novum stelselmatig en op grote schaal met de toegangscodes ANP-artikelen onrechtmatig ophaalt en gebruikt voor zijn eigen berichtgeving. Het ANP schat dat Novum via deze constructie zijn producten kan aanbieden voor eenvijfde van de prijs.

Oneerlijke concurrentie

Het ANP vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. "Het ANP wil concurrentie niet uitschakelen, maar wil alleen met eerlijke concurrentie te maken krijgen", liet advocaat J. van Manen namens het ANP ter zitting weten.

Novum erkende tijdens de behandeling van de zaak dat een aantal werknemers inderdaad een tijdje over een illegale toegangscode voor het ANP-net beschikte. Het aangeklaagde persbureau spreekt tegen dat het daarvan enig voordeel heeft gehad. Het meelezen met de ANP-kopij zou slechts tot doel hebben gehad de producten te vergelijken.

Verbijsterd

Directeur Bram Bloemberg van Novum Nieuws laat in een perbericht weten: "Ik ben verbijsterd over deze uitleg van het databankrecht, die immers lijkt te betekenen dat het ANP alle door haar opgeschreven nieuwsfeiten en door derden uitgegeven persberichten als eigendom kan claimen en dat Novum dwangsommen verbeurt als zij diezelfde nieuwsfeiten en persberichten voor haar eigen berichtgeving gebruikt. Het werk van Novum als persbureau, de enige concurrent van het ANP, is hiermee feitelijk onmogelijk geworden."

"Met deze uitspraak wordt geweld gedaan aan het levenswerk van een aantal vooruitstrevende personen", aldus directeur Bram Bloemberg. "Blijkbaar gaat het Calimero-principe ook op in de Nederlandse rechtspraak. Ik vind het onverteerbaar dat op basis van een uiterst zwakke argumentatie de vorderingen van het ANP zijn toegewezen.

Het ANP heeft op een hele sluwe wijze met slim verzonnen argumenten en anonieme getuigen de rechter in kort geding zover kunnen krijgen om een aantal essentiële punten in haar voordeel te beslissen. Novum zal haar strijd tegen dit monopolistische regentengedrag alleen maar des te harder voortzetten. De heer directeur Tesselaar (ANP) mag dan uitermate tevreden zijn dat zijn concurrentie een slag is toegediend, de eindstrijd zal door Novum en haar partners gewonnen worden."