De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komt in mei met een nieuw video-on-demand-platform. Het nieuwe platform moet Netflix-achtige functies aan NPO-kijkers gaan bieden.

Daarbij moet gedacht worden aan een betere zoekfunctie, persoonlijke aanbevelingen en de mogelijkheid om crossplatform het kijken te kunnen hervatten, aldus NPO-directeur Frans Klein tegen Broadcast Magazine.

Ook komen er drie soorten 'abonnementen'. "Anoniem en gratis, waarbij de gebruiker toegang krijgt tot content zonder te zeggen wie hij is en waar hij voor komt", aldus Klein. "De tweede variant is ook gratis, maar hierbij wordt wel een profiel aangemaakt, zodat wij de gebruiker kunnen vertellen wat we allemaal in onze schatkamer hebben."

"En tot slot introduceren we een betaalde abonnementsvorm, waarbij betere beeldkwaliteit wordt aangeboden, extra faciliteiten beschikbaar zijn, content langer online is en bovendien reclamevrij", besluit Klein.

Het platform staat los van NL Ziet, de abonnementsdienst waarin de NPO, RTL en SBS samenwerken. De planning is dat er in mei een technische lancering plaatsvindt en dat er vanaf september ook inhoudelijke veranderingen gaan komen. Zo moeten programma’s vaker eerst online verschijnen voordat ze op televisie te zien zijn.