EMMELOORD - De nog jonge veilingsite Marktplaats.nl kent een stormachtige geschiedenis. Drie jaar geleden viel het bedrijf nog bijna om. Donderdag verkocht Het Goed Beheer , waaronder ook een keten van kringloopwinkels valt, zijn dochter voor een bedrag van 225 miljoen euro.

Marktplaats.nl werd begin 1999 opgericht. Aan het einde van dat jaar kocht de kringloopketen een belang van 95,1 procent in de onderneming, voor een bedrag van ongeveer 295.000 euro. Oprichter R. van Mullem hield zelf nog een belang van bijna 5 procent. De website trok in het begin bezoekers dankzij contactadvertenties met een erotisch tintje. Na de overname stopte Marktplaats hiermee.

Destijds verwachtte directeur R. Bouman, die nog steeds de scepter zwaait bij Het Goed Beheer, dat waar in Amerika hoge bedragen werden betaald voor veilingsites, het in Nederland allemaal niet zo hard zou lopen. Het Goed Beheer vond Marktplaats.nl een mooie mogelijkheid om de spullen van de kringloopwinkels ook via internet af te kunnen zetten.

Hoewel Marktplaats.nl al vanaf het begin een drukbezochte site was, begon het in financiële zin pas te lopen nadat aanbieders met producten boven de 200 euro een toeslag van 6 euro moesten betalen. Vanaf dat moment ging de veilingsite winst maken.

Opbrengst

Volgens R. Bouman, eigenaar van 50 procent van Het Goed Beheer, komt de omzet van Marktplaats.nl dit jaar ergens in de buurt van de 12 miljoen euro uit. Hij is erg tevreden met de opbrengst. "Het is wat de koper vindt dat het waard is. Er zit veel potentie in de toekomst van de site. We waren al een tijd aan het onderhandelen met eBay. In de branche kom je elkaar nog wel eens tegen. Zo zijn we in gesprek geraakt."

Volgens Bouman zijn er ongeveer vijf mensen die heel rijk worden aan de overeenkomst, waaronder hijzelf en zijn zakenpartner R. Crébas. Diens zoon F. Crébas is ook aandeelhouder en momenteel nog directeur van Marktplaats.nl. Marktplaats is een bedrijf waar veel familieleden werken. "Mijn vader en moeder, mijn vriendin en nog enkele anderen", zegt F. Crébas. "Ik wil daarbij aantekenen dat we geen familiebedrijf zijn, want er werken hier 130 mensen."

Crébas verwacht veel van de overname. "We kunnen nu beter groeien en hebben meer mogelijkheden. Zelf hoop ik nog vele jaren bij dit bedrijf te kunnen werken. We hebben geen afspraken gemaakt over termijnen dat we hier blijven werken." Crébas moet wel zijn directeursfunctie afstaan. Deze functie gaat over naar O. Diele van eBay.

Diele zegt vooralsnog niets te willen veranderen in de bedrijfsvoering van Marktplaats.nl. "Ik kan hierbij geen garanties geven voor wat we in de toekomst gaan doen. Het is echter de bedoeling om op deze weg verder te gaan. Wij hebben een groot vertrouwen in e-commerce. Dat verklaart de hoge overnameprijs."

Marktplaats.nl staat eenzaam aan de top in Nederland. Het bedrijf had deze week 1,3 miljoen advertenties op de site staan. Volgens de statistieken komen er dagelijks 570.000 bezoekers. Recentelijk opende De Telegraaf ook een advertentiesite met Speurders.nl . Alleen loopt het concern daarmee vijf jaar achter op Marktplaats.nl. Verder zijn er naar schatting enkele tientallen andere veilingplaatsen op internet.

Het grote verschil tussen eBay en Marktplaats zit in de voorwaarden. Waar bij Marktplaats gratis advertenties gezet kunnen worden, geldt bij Ebay een dubbeltje startgeld voor goederen tot 50 euro. Daarboven geldt een toeslag van 4 procent tot een maximum van 5 euro.