AMSTERDAM - Het Amerikaanse internetveilinghuis eBay neemt voor 225 miljoen euro zijn Nederlandse concurrent Marktplaats.nl over. eBay is wel van plan om Marktplaats als zelfstandige activiteit voort te zetten, maakte het bedrijf donderdagochtend bekend.

De Nederlandse internetpagina bestaat vijf jaar en bevat naar eigen zeggen op elk willekeurig moment ongeveer een miljoen advertenties. Marktplaats is daarmee de populairste Nederlandse ontmoetingsplaats van kopers en verkopers van allerlei goederen, van kleding tot auto's en van apparatuur tot huisraad, aldus directeur Frank Crébas.

EBay koopt Marktplaats van Het Goed Beheer BV, dat in Nederland ook kringloopwinkels beheert. Markplaats.nl begon oorspronkelijk als een virtuele rommelzolder.

EBay geldt als een van de grootste succesverhalen op internet. Wereldwijd vertoeven er op elk moment miljoenen mensen op de websites van de onderneming om spullen te verkopen of te kopen. Sinds februari 2001 heeft eBay ook een speciale website die zich richt op Nederland.

Concurrentie

Het kostte het veilinghuis echter moeite om op te boksen tegen de toen al gevestigde reputatie van Marktplaats. Dit jaar nam de concurrentie verder toe met komst van Speurders.nl, een initiatief van De Telegraaf.

Door de overname dreigt Speurders.nl in het nauw te komen. EBay heeft veel mogelijkheden om de positie van Marktplaats verder uit te bouwen. Een belangrijk wapen daarbij is bijvoorbeeld het betalingssysteem PayPal, dat eBay-bezoekers nu al veel gebruiken. De vrees voor onveilige creditcardbetalingen wordt daarmee omzeild.

EBay zegt dat de overname geen wezenlijke invloed zal hebben op zijn resultaten in 2004 en 2005. De onderneming betaalt Marktplaats.nl in contanten.