DEN HAAG - Betaald muziek downloaden van internet kan het beste worden gedaan met de internetmuziekwinkel iTunes van Apple, ook al is deze niet de goedkoopste. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder twaalf betaalde internetmuziekwinkels.

All Of MP3 komt op de tweede plaats en scoort vooral goed op de prijs. De kosten per nummer bedragen 3 tot 12 eurocent. Bij deze site is het echter onduidelijk of alle rechten wel worden afgedragen.

De Free Record Shop scoort volgens de bond het minste aantal punten. Het downloaden van een nummer is duur en het aantal beschikbare nummers valt tegen. Voor een nummer moet bij de Free Record Shop 1,10 euro neergeteld worden. Ook Emusic en Chello Music Zone scoren slecht in het onderzoek.

Jazz

De bond heeft bij alle sites gezocht naar dezelfde nummers, onderverdeeld in jazz, hitparade, pop en klassiek. Naast de beschikbaarheid van nummers, is ook gekeken naar zaken als gebruiksgemak, kwaliteit, vormgeving en achtergrondinformatie van de sites.

Het aantal websites waar muziek kan worden gekocht is in korte tijd snel toegenomen. De muziekindustrie probeert hiermee het gratis downloaden tegen te gaan. Via programma's als KaZaa is het mogelijk muziek gratis van het net af te halen. De kans dat hiermee ongemerkt spionagesoftware, zogenoemde spyware, op de computer wordt geïnstalleerd, is echter groot.

Spyware

Spyware registreert het surfgedrag van internetters. Deze informatie kan worden gebruikt voor reclame, maar maakt de computer ook kwetsbaar voor krakers. Bovendien is de gratis muziek vaak van slechte kwaliteit en verdient de artiest er niets aan.