DEN HAAG - De politie heeft dinsdagochtend twee personen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor de computeraanval op de internetpagina's regering.nl en overheid.nl, ruim een maand geleden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dat bevestigd.

Als gevolg van de aanval waren de overheidswebsites vier dagen onbereikbaar. De krakersgroep 0x1fe eiste de actie op. Het zou een protest vormen tegen het kabinetsbeleid.

De politie Haaglanden heeft de mannen aangehouden in een gezamenlijke actie met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het duo verschijnt vrijdag voor de rechter-commissaris. Tot die tijd doet het OM geen mededelingen over de identiteit van de verdachten en de plaatsen waar de arrestaties zijn verricht.

DDoS-aanval

De overheidspagina's waren onbereikbaar door een zogenoemde DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) waarmee de internetters de sites vele keren opvragen en het systeem overbelasten. De groep verklaarde dat voor de aanval 180.000 slechtbeveiligde computers uit de hele wereld werden misbruikt.

Ook mailadressen die eindigen op egering.nl en abinet.nl, waren erdoor onbereikbaar. Bronnen rond het onderzoek hebben gemeld dat verder nog tientallen internetpagina's werden aangevallen door dezelfde groep. Ook een aantal van deze getroffenen deed aangifte.