AMSTERDAM - Kazaa-gebruikers kunnen het slachtoffer worden van een vervelend virus dat het uitwisselen van bestanden bijna onmogelijk maakt. Het kwaadaardig programmaatje heeft de naam Benjamin gekregen.

Wanneer iemand het Benjamin-virus binnenkrijgt, wordt er een speciale map aangemaakt waarnaar het virus een grote hoeveelheid (enkele duizenden!) bestanden kopieert. Die directory is ook toegankelijk voor andere Kazaa-gebruikers.Zo kunnen andere Kazaa-gebruikers het vermomde virusbestandje downloaden.

Daarnaast zorgt Benjamin voor een verstopping van het dataverkeer van en naar de besmette computer. Het wordt bijna onmogelijk om nog met het populaire uitwisselingsprogramma bestanden te downloaden.

81 miljoen

Kazaa is volgens de eigenaar Sharman Networks wereldwijd 81 miljoen keer gedownload. Hoe vaak de worm al is gesignaleerd, is niet bekend. Het Britse bedrijf
Kaspersky Labs

Het is niet het eerste virus dat zich verspreidt via deze zogenaamde peer-to-peerprogramma's. Eerder werd Gnutella geteisterd door een worm, aldus de Britse omroep BBC. Intussen wordt er op internet volop gespeculeerd over de herkomst van het virus. Mogelijk is de maker een Duitser omdat, als de worm actief wordt, de browser wordt geopend op een Duitse internetsite.

De meeste antivirussoftwarbedrijven hebben inmiddels een oplossing voor het Benjamin-virus.

Meer over de Benjamin-worm/LINKS
Virusalert (Nederlandstalig)
Symantec
Trend Micro
Sophos
McAfee