WALTHAM - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft betaalt de kleinere concurrent Novell 536 miljoen dollar (415 miljoen euro) in een schikking van een aanklacht wegens machtsmisbruik. In een ander geval van mogelijk monopolistisch gedrag van Microsoft zijn de twee niet tot overeenstemming gekomen en spant Novell nog deze week een antitrustzaak aan.

Dat heeft Novell maandag bekendgemaakt. De beurskoers van het bedrijf schoot na het nieuws met 10 procent omhoog. De schikking betreft schade die Novell bij het aan de man brengen van zijn besturingssysteem NetWare zou hebben ondervonden van de dominante positie van Microsofts systeem Windows. Bij de andere zaak gaat het om de WordPerfect-software, waarvan Novell eigenaar was van juni 1994 tot maart 1996.

Europese commisie

De schikking kan een rol spelen bij de zaak tussen Microsoft en de Europese Commissie. Het Amerikaanse concern heeft nu geschikt met vier van de vijf partijen die Brussel steunden. Behalve Novell zijn dat Sun Microsystems, Time Warner en de Computer & Communications Industry Association, die grote bedrijven als Oracle en Nokia vertegenwoordigt. De enige die nog geen akkoord heeft met Microsoft, is Real Networks.

De Europese Commissie legde Microsoft in maart een recordboete op van 497 miljoen euro wegens machtsmisbruik. Het softwareconcern is daartegen in beroep gegaan. Een woordvoerster van de Commissie zei maandag in een reactie op het akkoord met Novell dat de schikkingen geen gevolgen hebben voor de rechtszaak omdat ze niets veranderen aan de feiten over het marktgedrag van Microsoft.

De belangrijkste advocaat van Microsoft, Brad Smith, toonde wel enige hoop dat de schikkingen kunnen helpen. ,,Ze kunnen in elk geval geen kwaad.'' Op de vraag of hij nog steeds naar een schikking met de Europese Commissie streeft, antwoordde Smith: ,,Er zijn twee partijen nodig voor een schikking en er is er maar één nodig om de procederen.''