AMSTERDAM - De verkoop van i-mode in Nederland ligt op schema, dat zei KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer dinsdag weten bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het telecombedrijf.

In Nederland heeft KPN naar eigen zeggen 7.350 i-modetoestellen verkocht. In Duitsland, waar vijf keer zoveel mensen wonen, waren dat er 27.421, zo meldt Planet Multimedia.

Volgens Scheepbouwer verkoopt i-mode in Nederland beter dan in Duitsland. "In Nederland is I-mode een maand later geïntroduceerd, en Nederland telt 20 procent van het inwoneraantal van Duitsland. Maar voor beide landen zitten we op plan."

In beide landen wil KPN dit jaar 100.000 i-modetelefoons verkopen. In 2003 moeten dat er een miljoen zijn.

Mail

In Duitsland krijgt i-mode het wellicht veel moeilijker door het hoge tarief voor e-mail dat de concurrentie heeft afgedwongen. Per ontvangen en verstuurd e-mailberichtje wordt in Duitsland 22 eurocent gerekend, net zoveel als een sms-je. In Nederland kost het ophalen of verzenden van berichten niet meer dan 2 of 3 eurocent per bericht.

I-mode, de mobiele internetdienst van NTT DoCoMo werd in maart in door KPN-partner E-Plus in Duitsland gelanceerd. Op 18 april werd de dienst van KPN Mobile ook in Nederland actief. Enkele weken daarna was er onduidelijkheid over de verkoopcijfers.

/NETI-mode nog geen groot succesnummerI-mode doorstaat eerste vuurdoopKPN introduceert i-mode in NederlandDuitsers krijgen als eerste Europeanen i-modeKPN begint test met Europese i-mode