Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is alert op mogelijke Russische cyberaanvallen, waarbij Nederland een doelwit kan zijn.

"Ik heb daar geen concrete aanwijzingen voor, maar ik ben niet naïef", aldus de minister tegenover de NOS. De Nederlandse regering is volgens hem "zeer, zeer alert" op potentiële aanvallen. 

Op het moment is de minister in Washington, om te onderzoeken of Amerika specifieke informatie heeft die wijst op een potentiële Russische cyberaanval op Nederland.

In de Verenigde Staten sprak Koenders onder andere met senator John McCain. Daarbij werd ook gepraat over kritiek op Russische communicatie rondom de MH17-ramp.

'Hacks Rusland hadden een gevaar voor Amerika kunnen vormen'
'Hacks Rusland hadden een gevaar voor Amerika kunnen vormen'

Hack in VS

In de Verenigde Staten werd de Democratische Partij afgelopen jaar gehackt, waarbij meerdere e-mails werden gestolen. Deze berichten werden vervolgens via Wikileaks openbaar gemaakt. 

De Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigen Rusland van de hackaanval. Vladimir Poetin zou persoonlijk het bevel hebben gegeven voor een "campagne om invloed uit te oefenen op de Amerikaanse verkiezingen."

Voorbereiding Nederland

Volgens bronnen van de Telegraaf heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) Nederlandse politieke partijen gewaarschuwd over de gevaren van hackaanvallen tijdens een bijeenkomst.

Politieke partijen werd tijdens de bijeenkomst verteld hoe ze zich tegen een hackaanval kunnen verdedigen. Daarbij werden vooral medewerkers die over ICT gaan ingelicht. 

Volgens het NCSC zijn er geen concrete aanwijzingen dat Nederlandse partijen doelwit zijn van een hackaanval. Met de bijeenkomst zou preventief rekening worden gehouden met de aanstaande verkiezingen. 

Het hoofd van de Duitse inlichtingendienst zei vorig jaar te vrezen voor een Russische cyberaanval tijdens de verkiezingen in het land.