Italiaanse politie arresteert cybercriminelen die voormalig premier hackten

De Italiaanse politie heeft twee hackers gearresteerd, die jarenlang gevoelige informatie van hooggeplaatste figuren wisten te onderscheppen. Ze wisten in te breken op apparaten van voormalig premier Mario Monti.

Het tweetal werd gearresteerd door de Italiaanse Polizia Postale, die zich bezighoudt met wetgeving rond het post- en telecommunicatiesysteem in Italië. "Er zijn duizenden e-mailaccounts gehackt", aldus Roberto Di Legami, hoofd van de cyberdivisie van de politie tegenover Reuters.

De 45-jarige hacker Julius Occhionero werkte volgens de rechter samen met zijn 48-jarige zus Maria Francesca. Ze slaagden er onder andere in om in te breken op het Apple-account van de voormalige premier. 

De hackers zouden ook hebben ingebroken op de computer van Saverio Capolupo, een hooggeplaatste officier in het Italiaanse leger. Op de online account van de beroemde Italiaanse econoom Fabrizio Saccomanni werd eveneens ingebroken. Meerdere kardinalen van het Vaticaan staan op de lijst van slachtoffers.

Malware

Volgens de onderzoeksrechter hadden de twee toegang tot de e-mailaccounts van meerdere slachtoffers, waar ze de wachtwoorden van hadden bemachtigd. Occhionero ontwikkelde malware waarmee hij de wachtwoorden kon ontfutselen. Met keyloggers werden alle toetsaanslagen op sommige computers in de gaten gehouden.

Door hooggeplaatste Italianen te hacken, legden de broer en zus dossiers aan over politici, bankiers, managers, economen, overheden en ondernemers. De gehackte systemen werden volgens de rechter vaak gebruikt door het leger en bevatten informatie met betrekking tot nationale veiligheid.

Uit ingenomen materiaal blijkt dat de hackers waarschijnlijk 18.000 accounts hebben gehackt. Er zijn 2.000 gebruikerswachtwoorden ontdekt.

Lees meer over:
Tip de redactie