Stichting Brein, de organisatie die namens houders van auteursrechten probeert illegale kopieën van hun werk op internet uit te roeien, heeft vorig jaar 231 websites of diensten offline weten te krijgen. Daar werden bestanden illegaal uitgewisseld.

Dat meldt de organisatie dinsdag in een jaaroverzicht. In 2016 werden ook 26 "grote uploaders" aangepakt, die vaak een schadevergoeding van duizenden euro's betaalden.

Door de acties van Brein werden 34 torrentsites, 63 streamingsites en 84 'cyberlockers' getroffen. Om zulke diensten offline te halen stuurt Brein waarschuwingen naar hosters en start de organisatie waar nodig rechtszaken.

Er werden ook achttien Facebook-groepen gesloten na melding van Brein. Het ging onder meer om groepen waarin gebruikers muziekbestanden en e-books uitwisselden.

Daarnaast liet de stichting ruim 2,5 miljoen zoekresultaten van Google verwijderen, omdat hierin werd verwezen naar illegale bestanden. Sinds Google het mogelijk maakt om resultaten te laten verwijderen, deed Brein dit al meer dan 15 miljoen keer.

Vooruitblik

In 2017 zegt Brein verder te willen gaan met het aanpakken van illegale uploaders. Bovendien wil de organisatie providers zo ver krijgen dat zij een waarschuwing sturen als klanten bestanden illegaal hebben gedownload. Daar werken de providers vooralsnog niet aan mee.

Dit jaar worden ook enkele belangrijke uitspraken verwacht, die grote gevolgen kunnen hebben voor de illegale verspreiding van films, muziek en andere bestanden. Zo behandelt het Europees Hof van Justitie een rechtszaak die door stichting Brein is aangespannen tegen internetprovider Ziggo.

Brein wil dat Ziggo torrentsite The Pirate Bay blokkeert, de provider verzet zich hiertegen. De Nederlandse Hoge Raad vernietigde eerder de afwijzing van blokkering door het Gerechtshof, maar vroeg het Europees Hof voor meer uitleg alvorens een nieuwe uitspraak te doen. Op 19 januari nemen rechters de conclusies op, de uitspraak volgt naar verwachting drie maanden daarna.

Ook besluit de rechtbank in Amsterdam in de komende maanden of zogenoemde 'fan-subs' legaal zijn. Dat zijn ondertitelingsbestanden die door fans van films en tv-series zijn gemaakt, en die veelal worden gekoppeld aan illegaal gedownloade bestanden.